Friday, April 4, 2014

Pengalaman Bersalin Pertama (normal method)

18032014 jam 10:15 pm:

Contraction dirasakan semakin kerap dengan ritma sela masa yg tidak tetap. Masih boleh bertahan lagi, so still keep jotdown masa stiap kali contraction datang. Fresh blood yang doktor pecahkan pagi tadi pun da takde.
Mule2 plan jugak nak pi hospital lewat malam ni tok check bukaan, tapi bile fikir balek, biasa anak pertama ni bukaannye lambat. So, hold on dulu bab nak pi hospital tu. So, plan je ikot syintee gi keje esok pagi and check bukaan esok je. Tapi sebelum gi keje tu, singgah mcd dulu sbb nak redeem kupon breakfast. Hehee. Sempat je lg kn.. 

19032014:
Contraction dirasakan semakin kerap dengan sela masa setiap 5 minit sejak jam 1:03 am. Tahan2 sakit pastu da terlelap dengan last contraction jam 1:25 am.

Hampir 4:30 am, terjaga sebab merasakan seperti ade sesuatu keluar diiringi dengan sakit macam senggugut. Bangun pi toilet, kuar darah bercampur dengan lendir yang banyak. Masih ade lg rupenye, ingatkan da kering da malam tadi. Ok, keep follow the flow. Buang air kecil sume, then terasa cam nak buang air besar tapi takot nak membuang. Takut kalau2 bukan nak buang air besar, lain pulak yang keluar nanti. Lepas tu jadi 1 hal lagi, rase cam incontinence urine. Dalam kepala rase macam air ketuban da pecah, tp boleh control mcm buang air pulak. But then, lepaskan je. Saje buat2 tahan, sbb nk tau air ketuban ke air kencing, padahal mase tu bru je abes buang air kecil.

Settle g tandas, terasa lapar pulak. Nasib baik da pesan awal2 dengan syintee malam tadi minta belikan roti. Time nak makan syintee terjaga, ok, roti sorang separuh makan. Pastu die tido balek. Hahaa. Sorry, my husband memang camtu.

Ok, time tok bersiap2 kluar uma. Kite g mandi dulu dengan jam menunjukkan pukul 5.50 am. Mau kluar pi mcd kejap lg :)

Jam 8 lebih pagi da smpai PPUM. Syintee masuk keje 9 pg - 4 ptg ari ni. Masuk awal ni, dpt settle keje awal siket sbb pastu nak breakfast redeem kupon mcd yang baru amek tadi, pastu nak gi check 'jalan'.

Jam 10 pagi, check 'jalan' da buka 3 cm. Alhamdulillah, sakit contraction yang masih boleh bertahan tapi cume slow bile berjalan je. Ade orang lain, sakit da tak tahan, tp check baru 2 cm. Sekarang da admit ward tok monitor bukaan 'jalan'.

Petang ade ward round. Doctor suggest tok induce malam tu jugak, tapi kite diberi pilihan samada nak induce malam tu atau pagi esoknye. Fikir2 punye fikir, pilih esok paginye je tok induce. Pastu pujuk baby dalam perut minta kuar jugak malam tu supaya dapat normal tak payah induce. Dalam wad sakit contraction masih seperti biasa. Syintee dapat teman smpi jam hampir 10 malam je. Mase tu memang ade cakap contraction macam kerap dan kite rasa takot tok hadapi waktu2 delivery. Syintee risau, tapi kite pesan tdo la dlu. Rasenye smpi kol 12 mlm insyaallah takde ape2. Syintee pun tunggu la kat bawah.

Pkul 11.45 malam, sakit contraction rase sakit sgt. Sebelum tu ade tny SN, bile waktu nk check 'bukaan' sbb sakit da stiap 5 minit. Tapi SN cakap, bgtau die bile rase sakit sgt yg sampai tak leh nak tahan da. So, cube bertahan, tapi dapat bertahan 30 minit je. Lebih kurang 12.15 pagi, memang sakit tak leh tahan da, tekan loceng panggil SN. Mase ni da nangis2 da sebab tahan sakit sorang2. BBM dengan syintee, syintee nak naik wad, tp SN mesti tak bagi, so cakap ape2 nanti kite bgtau.

Pkul 1 pagi lagi la sakit tak boleh tahan. Tak berdaya nak berbalas BBM dengan syintee lagi. Nangis2 kat SN cakap memang da tak boleh tahan sakit da, minta kebenaran minta husband naik sebab nak gi tandas tapi takot. SN kate tak pe, die bantu. Mase pegi tandas, husband call tapi tak dapat angkat. Nak BBM bgtau husband, tapi rase sgt tak berdaya nak taip mesej. Call? Credit memang takde mase ni. Husband ingat yang kite da tertido. Hukkhukk..

2 orang doktor datang tok check 'bukaan' selang sejam setiap kali kite panggil SN bagitau da sakit sgt. Doktor macam tak pasti 'bukaan' da brape.(Rasenye M0 yang check mase ni). Die bincang2 dgn SN, pastu tolak kite ke Labor Room jam 3 pagi. Tak sempat nak bagitau syintee. Tapi minta SN tolong call husband bagitau die. 

Dalam LR jam 3.30 pagi, SN check katenye da buka 7 cm. Dalam hati rase mcm da tak sabar nak meneran sebab sakit sangat setiap 2,3 minit. Dalam diam daku da terteran. Huhuu. Nasib tak terkoyak je. 

Jam 4 pagi, DR msuk and prepare barang. DR ni pun prepare la cepat siket, kite ni da tak tahan. Da ready angkat kaki, DR nmpk kite meneran sebelum disuruh. Hahahaa. Gelabah DR bentang kain cepat2. Subhanallah, pengalaman sakit tu memang susah nak dilisankan dengan kata2. Jam 4.15 pagi, alhamdulillah selamat kedua2nya.. 

Sesi mencuci dan jahitan episiotomy selesai jam 5.15 pagi. Pastu DR suro rehat dulu, lagi setengah jam die nak buat VE tok check lepas jahitan. Terus kite tertido je lepas tu, and ade terjage2 jugak. DR check 6.30 pagi, pastu kite ditolak ke Postnatal Ward jam 7.30 pagi. Nak dijadikan cerita pasal husband pagi tu die tido and die kunci jam pukul 5.30 pagi. SN call pn tak sedar. Sedar2 je da pkul 5 pagi bagitau yg kite da selamat bersalin pun. Huhuuhhu

Lepas admit kat Postnatal Ward, tercari2 gak mane la syintee ni. Siap pesan dekat akak yang tolak katil tadi suro telefon kn husband. Menangis2 plak kite kat ward tu, mesti akak katil lain fikir yang baby kite tak de ke. Sebenarnye fikiran mase tu dok fikir 'I want my husband beside me' huhhuuu. Yela, last jumpe pn last nite. Lepas da harung segalanya sorang2, I just my half beside me to share the joys and tears. Tambah2 lagi dalam fikiran teringat arwah ibu yang tak sempat jumpe cucu pertama.  

Arwah ibu meninggal dunia pada 02.03.2014 lebih kurang jam 9 lebih pagi. Cucu pertama melihat dunia pada 20.03.2014 lebih kurang jam 4.15 pagi. Ya allah, bile dilihat tarikh nombor yang lebih kurang sama. KAU ambil orang yang melahirkan aku dari rahimnya dan KAU gantikan seseorang yang keluar dari rahim ku. Subhanallah. Semoga arwah ibu ditempatkan di kalangan yang dikasihi olehMU dan di kalangan orang-orang yang beriman. Al-fatihah.

4 comments:

Lea IsNawi said...

Heee cm takut je nk bersalin..tp nk baby..hehe

Fifi Nadhrah said...

Alhamdulillah.. tahniah.. segalenye dipermudahkn.. fie plk besalin 130314.. tapi xde birth story lg.. fie unassisted home water birth.. dekat rumah je.. dlm bilik tidur.. arwah mama meninggal 13082006.. no 13 tetap same.. SubhanAllah.

ilanilyana said...

tahniah nadrah. sronok kan jadi mama ;)

Miss Nadia said...

alhamdulillah nana~ kat mana skrg? hehehe bley nak p jenguk uols~ :)